VISIT KORČULA ISLAND

GLAVNA DOGAĐANJA

MOREŠKA

Mačevalačka igra moreška izvodi se redovito tijekom ljetnih mjeseci i na dan Sv. Todora, zaštitnika Grada Korčule (29. srpnja). Dokumenti sa sigurnošću potvrđuju izvođenje moreške u 17. stoljeću, iako se pretpostavlja da je ova mačevalačka igra starija (16. st.- vezana za vježbanje tehnike mačevanja).

Kroz dijalog pratimo radnju u kojoj Moro (arapski kralj) otima ljepoticu „bulu“ i zatim slijedi borba vojski crnog i bijelog kralja. Moreška se sastoji od sedam kolapa i završava oslobađanjem bule i povratka voljenom Osmanu ( turskom kralju). Moreška je nastala po uzoru na kulturne trendove europskih gradova tog vremena i izvođenja običaja i muzike.

Foto: Stjepan Tafra

FESTIVAL PIVA KORČULA

Festivala piva Korčula održat će se 21. lipnja u samom središtu grada Korčule za ljubitelje craft piva.

Foto: Dimitri Medvedev
Foto: Dimitri Medvedev

FESTIVAL VINA OTOKA KORČULE

Festival vina otoka Korčule predstavlja otok Korčulu kao izvrsnu vinsku destinaciju sa bogatom ponudom vrhunskih bijelih vina.Uz kušanje autohtonih bijelih vina otoka Korčule, prvenstveno vinskih sorti pošipa i grka.

Ovim događanjem promoviraju se svi festivali vina na otoku Korčuli , koji će se pojedinačno nastaviti održavati tijekom ljetnih mjeseci u

Korčuli – 31.07.2024. Korčula Island Wine Festival

Čari – 05.07.2024. Korčula Island Wine Festival

Smokvici – 19.07.2024. Korčula island Wine Festival

Blatu –  02.08.2024. Blato Wine & Dine

Lumbardi – Grk Wine Festival

Marco Polo Challenge triatlon:

sprint triatlon i srednje dugi triatlon na otoku Korčuli.

Natjecanje obuhvaća cijeli otok Korčulu koji nudi idealne uvjete za aktivni turizam i bavljenje sportskim aktivnostima na otvorenom.

Challenge se sastoji od 3 dijela. Prvi je sprint triatlon (700m plivanja, 20km bicikla i 5km trčanja), drugi je triatlon na srednju udaljenost (1900m plivanja, 90km bicikla i 21km trčanja) te humanitarna utrka  “Ulicama grada Korčule” cca. 2,5 km uz “lov na blago”. 

Photo Damir Pačić
Photo Damir Pačić

BRATOVŠTINE

U gradu Korčuli danas djeluju  bratovštine: bratovština Svih Svetih, osnovano 1301. godine, bratovština Sv. Roka, utemeljeno 1575. godine i bratovština Sv. Mihovila, utemeljeno 1603. godine.

Tijekom godine odvija se 55 procesija u kojima sudjeluju bratimi a osobito su dojmljivie tradicije Velikog tjedna ( “Vele setemane”) i na dan Sv. Todora (29. srpnja), nebeskog suzaštitnika grada Korčule..

Crkve i dvorane bratovštine čuvaju eksponate evocirajući bogatu povijest Korčulana kroz stoljeća.

Korčula - Procesija

DOČEK POLA NOVE GODINE

Jedna od najpopularnijih manifestacija u gradu Korčuli je maskirana dobrodošlica pola nove godine 30. lipnja s karnevalskom povorkom. Pridružite nam se!

Photo by Robert Matić

FESTIVAL VITEŠKIH IGARA

U programu Festivala od 1.9.-10.9.2024.  sudjeluju viteška udruženja otoka Korčule: HGD „Sveta Cecilija“ iz Korčule, KPD „Bratska sloga“ iz Žrnova, VU „Kumpanjija“ Pupnat, VU „Kumpanija“ Čara, VU „Kumpanjija“ Smokvica, FD „Kumpanjija“ Vela Luka te Sinjska Alka, Sinj.

Osam viteških udruženja otoka Korčule izvode jedinstvene plesove s mačevima koje datiraju iz ranog sedamnaestog stoljeća: u mjestima na otoku viteška udruženja izvode kumpaniju-lančani ples s mačevima dok se u gradu Korčuli izvodi moreška-viteška igra s dva mača, po kojima je otok Korčula poznat u svijetu. Moreška i kumpanije s otoka Korčule su zaštićena nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske. Zapisi iz sudskog spisa u kojem se spominju moreškanti iz 1666.g. potvrđuje izvođenje moreške u Korčuli. Najstariji dokument koji  bilježi  kumpaniju datira iz 1620. godine.

Photo by Damir Pačić

Korčulanski barokni festival je etablirana kulturna manifestacija utemeljena 2012. godine. Korčulanski barokni festival pruža nezaboravan doživljaj izvedbi vrhunskih međunarodnih i nacionalnih baroknih glazbenika. Ne propustite koncertne večeri u jedinstvenom okruženju spomenika kulture otoka Korčule u prvoj polovini rujna.  Bogati program obuhvaća izvedbe u spomenicima kulture na otoku Korčuli i poluotoku Pelješcu. 

Photo: Boris Berc
Photo: Zvonimir Ferina

VELA LUKA OUTDOORS

Vela Luka Outdoors zasigurno je jedan od najvažnijih sportskih događaja na otoku Korčuli koji je započeo 2014. godine. Održava se tijekom rujna te je ovo odlična prilika za sve rekreativce, trekere i bicikliste, ali i zaljubljenike u prirodu. Vela Luka Outdoors sastoji se od trail i MTB utrke koje vas vode kroz prekrasnu prirodu Vele Luke i okolice, veloluške maslinike i vinograde te vidikovce s kojih se pruža pogled na brojne uvale i okolne otočiće. Trail utrke podijeljene su u dvije kategorije: Veli trail u duljini od 27 km i Mali trail od 13 km. Organizatori su ovog događanja HGSS, Općina Vela Luka, Turistička zajednica Vela Luka, HPD Mareta, BK Timun i TTK Strka.

STARI BALI I TANAC – FOLKLORNE VEČERI

U vrijeme karnevala, na otoku Korčuli, održavali su se plesovi: ‘bali’ koji se u Blatu naziva ‘Munde’, u Pupnatu i Žrnovu ‘Stari bali’, a u Čari i Smokvici ‘Tanac’.

BLATSKO LJETO

Blatsko ljeto (srpanj-kolovoz) u trajanju od Gospe od Karmena (16. srpnja) do Vele Gospe ( 15. kolovoza) je tradicionalna ljetna kulturna manifestacija koja Blaćanima i svim njihovim gostima nudi raznolik i bogat kulturni i zabavni program. U okviru programa organiziraju se koncerti ozbiljne i zabavne glazbe, raznolik dramski program sa naglaskom na sadržaj za najmlađe, večeri folklora, gastro i vinske večeri,promocije knjiga i nosača zvukova, izložbe, projekcije i promocije filmova, klapske večeri i sl.

Kumpanjija from Blato

STAJUN OD LUMBLIJE

aromatični dani jeseni u Veloj Luci

Krajem listopada, a uoči Dana svih svetih svaki kantun Vele Luke miriše na Lumblije. Opojni miris ove jesenske delicije, specifične arome i izvrsnog okusa budi sjećanje na neka minula vremena, na bezbrižna djetinjstva i na bakinu kuhinju.

Lumblija je obredni slatki kruh, aromatična slatka i mirisna slastica koja se uoči blagdana Svih svetih priprema u Veloj Luci i zapadnom dijelu otoka Korčule.

Običaj zvan „kolinde”, u kojem djeca obilaze rodbinu i kumove darujući im lumbliju, bademe, mandarine, suhe smokve i ostale plodove jeseni, njeguje se u Veloj Luci još od davnina.

Kako bi sačuvali tradiciju naših baka, a fureštima predstavili ovaj starinski recept, u Veloj Luci višednevnom manifestacijom „Stajun od lumblije” slavimo stoljetnu tradiciju izrade ovog iznimnog kolača, bogatog okusa, simbola veloluške gastronomije.

Vesele mirisne radionice pripreme lumblije privlače i sve veći broj turista, koji uz zanimljiva predavanje imaju priliku napraviti svoju prvu lumbliju i u svoj dom ponijeti mirisnu uspomenu iz Vele Luke.Centralni i završni dio manifestacije je samo gastro natjecanje u kojem stručni žiri bira najbolju, tj. „Zlatnu lumbliju Vele Luke”.

Photo: Anđela Šćepanović
Photo: Anđela Šćepanović