VISIT KORČULA ISLAND

OTOK KORČULA U 7 DANA

Račišće (photo: Boris Kačan)

Doživite najbolje od otoka Korčule!

Od kulturnih znamenitosti do omiljenih aktivnosti na otvorenom, vrhunske gastronomije i vina do prekrasnih plaža, Korčula vam pruža utočište i bijeg od stresa!

Odabrali smo prijedloge koji će vam pomoći u planiranju boravaka na našem prekrasnom otoku, ovisno o interesu i dužini boravka.

Ako preferirate vođene ture, lokalni eksperti su kreirali jedinstvene ture kako bi Vam približili tradiciju i način života žitelja otoka.     

Prošetajte ulicama grada Korčule, razgledajte jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova na Mediteranu, nadaleko poznat po svojoj urbanoj arhitekturi.

Photo by Neven Fazinić

Nad središnjim trgom uzdiže se Katedrala sv. Marka, s čijeg se zvonika pruža prekrasan pogled na grad, čija struktura podsjeća na riblju kost. Pod kamenim ciborijem u Katedrali smještena je oltarna pala venecijanskoga renesansnog majstora Jacopa Tintoretta iz 1550. godine. 

Photo by Dea Botica
Photo by Damir Pačić

Jedinstvenu zbirku, koja sadrži brojna umjetnička djela, ali i arheološke nalaze, razgledajte u Opatskoj riznici. 

Najznačajniji rad je poliptih “Bogorodica s djetetom i svecima” slikara Blaža Jurjeva Trogiranina iz 1431. godine. Blaž Jurjev Trogiranin (?-1450).

Photo by Damir Pačić

Posjetite novootvoreni Interpretacijski centar Marko Polo i doznajte više o najpoznatijem Korčulaninu i svjetskom istraživaču, koji je zarobljen pod zidinama grada Korčule davne 1298. godine.

Photo by Marko Sitar
Photo by Boris Kačan
Photo by Ivan Grbin

Doznajte o povijesti, značaju i kulturnim dosezima grada Korčule kroz 11 zbirki Gradskog muzeja . Jeste li znali da su svakodnevicu otočana uređivale odredbe Statuta grada i otoka Korčule još od 1214. godine?  

Vjerske tradicije grada Korčule vezane su uz bratovštine: Svih Svetih (1301.), Sv. Roka (1575.) i Sv. Mihovila (1603.). Razgledajte liturgijski nakit, karaktristične svijeće i Zbirku ikona iz Kandijskog rata u Dvorani bratovštine Svih svetih.

 

Photo by Ivan Grbin
Moreška from Korčula (photo by Marija Farac)

U Korčuli ne propustite izvedbe viteške igre moreške, starinskog plesa s mačevima i plesa od boja s mačevima – kumpanije, koja se izvodi u Pupnatu, Čari, Smokvici, Blatu i Veloj Luci te moštre koja se izvodi u Žrnovu, na otoku Korčuli.

Kumpanija from Čara (photo:Stjepan Tafra)

Uživajte u kratkoj vožnji brodom (taxi brod ili water taxi) do otoka Badije. Prirodne plaže na obližnjim otočićima ( „Škoji“) u arhipelagu grada Korčule pružit će Vam osjećaj odmora i blagodati. 

Vrnik islet (photo by Dinko Franotović
Badija islet (photo: Boris Kačan)

Od grada Korčule, uz sjevernu obalu mora nižu se uvale: Medvinjak,  Žrnovska Banja, Vrbovica, Tri Žala, Oskorušica i Kneže. U prekrasnoj uvali, 12 kilometara udaljeno od grada Korčule, smjestilo se Račišće , živopisno naselje višestoljetne pomorske tradicije.

Račišće (photo: Boris Kačan)

Od najmanjeg mjesta na otoku, Pupnata, cestom prema Čari uz more, stiže se do najveće šljunčane plaže otoka u Pupnatskoj Luci.

Ne propustite posjet brojnim seoskim domaćinstvima koja nude bogatu ponudu tradicionalnih jela od izvornih namirnica.

Čara (photo: Ivan Grbin)
Kneže (photo: Boris Kačan)

Čarsko polje, dom je najboljih pošipa. U vinarijama u Čari kušajte pošip u izvornom ambijentu ovog najpoznatijeg korčulanskog vina. Odmorite se u sjeni najstarijeg čempresa na otoku, do Župne crkve Sv. Petra.

Hodočasnici s cijelog otoka svakog 25. srpnja u procesiji slave Gospu od Čarskog polja. Zaljubljenike u pješačenje oduševit će kružna ruta Pošipa kroz plodno Čarsko polje. Ne propustite plaže u blizini, u uvalama Žitna i Čavića Luka te posjetiti brojna seoska domaćinstva koja nude bogatu ponudu tradicionalnih jela od izvornih namirnica, kušaonice maslinovog ulja i otočnih proizvoda.      

Čara field (photo by Boris Hlača)

Ako ste željni adrenalina, jedrenje, kitesurfing, ronjenje ili  kajaking izbor su za Vas. Za početnike preporučamo škole ronjenja, jedrenja a lokalni eksperti su kreirali jedinstvene ture kako bi Vam približili tradiciju i način života žitelja otoka.  Posjetite galerije i potražite certificirane korčulanske suvenire.

Pupnatska Luka (photo: Boris Kačan)

Nakon razgledavanja znamenitosti grada Korčule , započnite otkrivanje jednog od najljepših i najromantičnijih otoka. Obilazak Lumbarde i Žrnova, naselja koja su najbliže gradu Korčuli, moguć je biciklom ili pješice. Za obilazak udaljenijih mjesta možete odabrati rent-a-car usluge koje pružaju lokalne turističke agencije, posebno izvan glavne sezone. Moguća je opcija korištenje lokalne autobusne linije.

Lumbarda
Žrnovo, Postrana (photo by Boris Kačan)

Cestom prema Veloj Luci, otkrit ćete Smokvicu i Blato. Osim Čare, u Smokvici se također uzgaja autohtona sorta vina pošip. Brojne vinarije nude kušanje vina u autohtonom ambijentu. Obavezno posjetite Župnu crkvu i zbirku zlata i srebra.

Smokvica

U posjeti slikovitom Blatu, smještenom na nekoliko brežuljaka, prolazite kroz drvored lipa, drugi po duljini u Europi. Ne propustite razgledati župnu crkvu i „Kulturni centar Blato“ s izložbom iznimno značajnog arheološkoga lokaliteta Kopila, kao i djelima suvremenih otočkih akademskih umjetnika u Galeriji „Nataša Cetinić“.

Blato (photo by Boris Kačan)

Nikako ne propustite kušati lumbliju, najpoznatiju tradicionalnu slasticu ovog mjesta. Planirate li produljiti boravak, preporučujemo Etno zbirku Barilo, Svetište Blažene Marije Propetog Isusa Petković. Mreže pješačkih i biciklističkih ruta iz Blata granaju se prema uvalama uz more na južnoj i sjevernoj obali otoka.

Vela Luka

Obavezno posjetite arheološko nalazište Vela Spila iznad Vele Luke, koje pripada kategoriji najznačajnijih arheoloških lokaliteta toga tipa na Mediteranu i zbirku Centra za kulturu Vela Luka. Osim toga, možete sudjelovati u vještini slaganja mozaika u bivšoj tvornici ambalaže, u kojoj nastaju mozaici kojima su popločane ulice Vele Luke. Ljubitelje bicikliranja i pješačenja oduševit će krajolik nepreglednih maslinika.

Vela Spila

Izaberite neke od brojnih aktivnostima, otok Korčula u svako doba godine, idealno je mjesto za aktivnosti u prirodi. Volite li pješačenje, bicikliranje, ronjenje, jedrenje, i druge sportske aktivnosti, Korčula nudi raznovrsne posebno osmišljen izletničke programe. Ako ste željni adrenalina, jedrenje, kitesurfing, ronjenje ili  kajaking izbor su za Vas. Za početnike preporučamo škole ronjenja, jedrenja a lokalni eksperti su kreirali  jedinstvene ture kako bi Vam približili tradiciju i način života žitelja otoka. 

Biciklističke rute otoka Korčule (foto: Damir Pačić)

Za gurmane, otok Korčula je pravi izbor! Okušajte se u radionicama lokalne tjestenine „makaruna“ i tradicionalnih otočnih slastica, rezervirajte vrijeme za upoznavanje brižno čuvanih tradicija otoka.  

Photo by Dea Botica
Photo by Dea Botica
Proizd islet, Vela Luka
Korčula town archipelago (photo: Damir Pačić)