VISIT KORČULA ISLAND

DOŽIVITE OTOK KORČULU

Istražite otok, kojeg su stari Grci, zbog guste šume nazvali „Crnom Korčulom“ (grč. Korkyra Melaina; lat. Korkyra Nigra), a prema legendi prvi ga je otkrio grčki junak Antenor bježeći iz Troje.

Zidine i kule su branile strateški položaj grada Korčule. Raspored ulica i trgova osmišljen je u obliku riblje kosti kako bi svojim stanovnicima pružao sigurnost i udobnost. Već 1214. godine Statut grada i otoka Korčule svojim odredbama uređuje život Korčulana. 

Photo by Maja Šain

Šetnjom gradom upoznajte vjerske tradicije bratovština: Svih Svetih (1301.), Sv. Roka (1575.) i Sv. Mihovila ili Blažene Djevice Marije od Utjehe-Pojasa (1603.). Bratovštine sudjeluju u procesijama tijekom cijele godine, od kojih su najdojmljivije tijekom Vele setemane i na Veli petak te za Blagdan Sv. Todora (29. srpnja), nebeskog suzaštitnika grada Korčule, kad se iz bratimskih dvorana iznosi „veli vosak“ – „torci“, „cereferali“, „križi“ i sav sjajni liturgijski nakit  bratovština.

Grad Korčula (foto: Neven Fazinić)

Moreška – korčulanski starinski ples s mačevima

Ne propustite izvedbe viteške igre moreške, koja se stoljećima prenosi iz naraštaja u naraštaj na ponos Korčulana. Na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske se uz morešku nalazi i ples od boja s mačevima – kumpanija, koja se izvodi u Pupnatu, Čaru, Smokvici, Blatu i Veloj Luci te moštra koja se izvodi u Žrnovu. Najstariji zapis o morešci potječe iz 1666. godine a Zakon kumpanije iz Žrnova datira iz 1620. godine, dok je i najstariji pisani dokument o kumpanijima  Statut grada i otoka Korčule (1214.), u kojem se spominje organizirana vojska na otoku pod tim imenom. 

Moreška (foto: Damir Pačić)

Unutar zidina Starog grada živi se u „muzeju na otvorenom“ posjetite: katedralu Sv. Marka, Opatsku riznicu, Gradski muzej, Interpretacijski centar Marka Pola, Zbirku ikona u dvorani bratovštine Svih svetih, kulu Revelin, crkve i galerije.

Kula Veliki Revelin (foto: Boris Kačan)
Katedrala sv. Marka Korčula (foto: Boris Kačan)

Gradski muzej otvoren je 1957. Smješten je u renesansnoj palači Gabriellis. Šetnjom muzejskim prostorima doživljavate kulturnu i gospodarsku prošlost Korčule te prirodno bogatstvo. Starost fosilnih ostataka seže u mezozoik, u razdoblje krede. Arheološka zbirka baštini materijalne ostatke ljudskog djelovanja od prapovijesnih vremena do kasne antike i ranog kršćanstva. Najistaknutiji predmet je Lumbardska psefizma.

Događaji koji su se zbili u srednjem vijeku odredili su povijest Korčule. To su nastanak Statuta grada i otoka Korčule 1214., utemeljenje Korčulanske biskupije 1300.  te osnutak bratovštine Svih svetih 1301.

Moreška i kumpanije, zaštićena nematerijalna dobra Republike Hrvatske, predstavljene su fotografijama i mačevima.

Djela suvremenih korčulanskih, domaćih i međunarodnih autora izraz su umjetničkog stvaralaštva na Korčuli u 20. i 21. stoljeću. Ističe se Memorijalna zbirka Petra Šegedina, jednog od najznačajnijih hrvatskih književnika i mislioca 20. stoljeća. U potkrovlju palače izvorna je kuhinja s ognjištem. Predstavlja tipičnu otočku prehranu, što potvrđuje i njen položaj na listi UNESCO-a.

Zlatarska radionica Artura Marinovića  posljednja je korčulanska zlatarija.  Među obrtima koji su kroz prošlost obilježavali Korčulu  bili su kovački i zlatarski obrt.

Ulaznice možete kupiti  ovdje .

Radno vrijeme

Lumbardska psefizma, 3. st. pr. Kr. (foto: Damir Pačić)

Ovdje je rođen najveći putnik i istraživač svih vremena Marko Polo (Korčula, 1254. – Mleci, 1324.). Uz natpise i izložke koji podsjećaju na istraživača zanimljiv je pogled s obiteljske kule-promatračnice.

7.9.1298. odigrala se velika pomorska bitka između genoveške i mletačke flote pod gradom Korčulom; u ovoj je borbi mletačka flota poražena, a Genovežani među svojim zarobljenicima imaju i velikog Marka Pola kojega za veliku otkupninu 1299. oslobađaju.

Zarobljen u genoveškom zatvoru Marko Polo je ispripovijedio svoje doživljaje s puta u Kinu pisaru Rusticheliu, koji su zabilježeni u knjizi “Il Milione”.

Obiteljska kuća Polovih u Mlecima je nestala i ustupila mjesto kazalištu, a u Korčuli se sačuvala rodna kuća, kao i uspomena na velikog Marka. Obitelj Depolo danas je još jedna od najstarijih korčulanskih obitelji. Najstariji opis spomenute bitke čuva se u Nacionalnoj biblioteci u Parizu.

Radno vrijeme 

Interpretacijski centar Marka Pola (foto: Marko Sitar)

Katedrala sv. Marka

Katedrala sv. Marka je središte vjerskog života i najljepši gotičko renesansni spomenik u starom gradu Korčuli. Gradili su je talijanski majstori, ali najviše domaći graditelji kroz 14. 15 i 16. st. Najveći među njima je Marko Andrijić koji je radeći ovom zdanju ostvario svoja remek-djela:, gornji dio zvonika i ciborij nad glavnim oltarom u središnjoj lađi posvećenoj svetom Marku zaštitniku Korčule.

Glavni portal s odlikama romaničkog i gotičkog stila djelo je talijanskog majstora Bonina iz Milana.

Katedrala sv. Marka, Korčula (photo: Boris Kačan)

Južna bočna lađa posvećena je sv. Jakovu, sjeverna sv. Ivanu, a do nje je dograđena zavjetna kapela sv. Roka. Oltare u katedrali krase mnoge umjetničke slike počevši od Jacopa Tintoretta i drugih talijanskih talijanskih slikara. Od domaćih kipara treba istaknuti djela Frana Čučića, Ivana Meštrovića, Ivana Kerdića, Frana Kršinića, Alojzija Lozice i Izvora Oreba.

Ulaznice možete kupiti ovdje.

Olatrna pala Jacopo Tintoretto (foto: Marko Sitar)

Opatska riznica Sv. Marka

Opatska riznica (foto: Ivan Grbin)

Riznica se nalazi u središtu zidinama okruženog starog grada Korčule, na trgu svetog Marka, u prekrasnoj Biskupskoj palači. Riznica je osnovana i otvorena za javnost 1954. godine. Riznica udomljava vrlo bogate kolekcije, uključujući: kolekciju ikona, lapidarij (prostor gdje su izloženi kameni (latinski: lapis) spomenici i zanimljivi arheološki fragmenti), zbirku starih grbova, zbirku dalmatinske umjetnosti, zbirku talijanske renesansne umjetnosti, zbirku relikvijara, liturgijskog ruha i zbirku suvremena hrvatske umjetnosti. U prizemlju palače nalazi se župni ured, knjižnica i arhiva. U prizemlju se nalazi i vrlo zanimljiva izložba predstavljena kao stara kuhinja, koja pokazuje stari način života u kuhinji, koja je u prošlosti bila središnje mjesto života starih kućanstava.

Ulaznice možete kupiti ovdje.

Triptih Blaža Jurja Trogiranina (foto: Damir Pačić)

Kula Veliki Revelin

Kula Veliki Revelin (Kopnena vrata) izgrađena je 1485. godine a uz nju se nalazio arsenal (skladište oružja) iz 1572. godine. Arsenal je građen u vrijeme kada raste vojna važnost Korčule za Mletačku Republiku, koja u 18. stoljeću u Korčuli ima zimsko sidrište ratne flote.

Iznad ulaznih Kopnenih vrata nalaze se dva simbola korčulanske povijesti: ploča s krilatim lavom Svetoga Marka kao simbola vladavine Mletačke Republike te spomen-ploča o 1000-godišnjici krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava.

U kuli Veliki Revelin smješten je stalni postav izložbe „Moreška“, otvoren za posjetitelje od polovine lipnja do početka rujna. Izložene su najranije fotografije korčulanske moreške, s kraja 19. stoljeća, opis odjeće moreškanata, primjerci odjeće, stariji primjerci mačeva, povijesni opisi moreške kao i Odluka Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ulaznice možete kupiti ovdje.

Radno vrijeme

Kula Veliki Revelin (foto: Damir Pačić)

Zbirka ikona

Crkva i Bratovština Svih svetih spadaju među najstarije gradske tradicije. Crkva je sagrađena početkom 15. stoljeća na mjestu starije crkve ( 10.st./13.st.) koja je bila prva stolnica korčulanskog biskupa (1300); u njoj je 1301. godine osnovana najstarija korčulanska bratovština Svih svetih ili Bratovština Dobre smrti.

Nasuprot ulaza u crkvu nalazi se ulaz u kuću bratovštine Svih svetih. Na reljefima iznad ulaznih vrata vide se bratimi ove flagelantske bratovštine iz 1301.

Na oba zida je izložena zbirka ikona s grčkog otoka Krete. U ratu koji se od 1645. do 1669. vodio između Mletaka i Turske za otok Kretu (Kandija, kandijski ratovi) sudjelovala je i korčulanska ratna galija.

Zbirka ikona (foto: Ivan Grbin)
Zbirka ikona (foto: Ivan Grbin)

Crkva sv. Mihovila

Crkva sv. Mihovila je smještna na Trgu Antuna i Stjepana Radića preko puta gradske vijećnice.

Spominje se već početkom 15.stoljeća, a kasnije postaje crkvom Bratovštine Blažene djevice Marije od Utjehe – od pojasa, osnovane 1603.

Crkva je u tijeku 17. i 18. st. dobila svoj konačni barokni izgled, a sama kapela posvećena Gospi od utjehe i pridodana je crkvi krajem 19. st. Na glavnom oltaru iz 18.st je slika Dominika Maggiotta koja prikazuje Gospu od Utjehe.

Crkva sv. Mihovila (foto: Dea Botica)

Galerija Maksimilijana Vanke

Maksimilijan Vanka (1889-1963) hrvatski slikar – slavljen kao najfiniji hrvatski portretist u 1920. i 1930. godine. Kolekcija Maksimilijana Vanke, zajedno s njegovom kućom i ateljeom na Korčuli, donirani su Akademiji znanosti i Umjetnost 1964. godine njegova udovica Margaret Stettin Vanka. Vila sadrži Spomen-zbirku i otvorena je za javnost 1969. Vanka je važno ime u modernoj hrvatskoj umjetnosti. Bio je dopisni član Akademije u Zagrebu Znanosti i umjetnosti i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, do svog odlaska u Sjedinjene Države 1934. Zbirka Maksimilijana Vanke u Korčuli predstavlja presjek njegova djela iz 1920-ih.

Galerija Maksimilijana Vanke (foto: Marija Farac)

Nakon razgledavanja znamenitosti grada Korčule, započnite otkrivanje jednog od najljepših i najromantičnijih otoka. Slikovita mjesta smještena na padinama brežuljaka oduševit će vas  kamenim trijemovima starinskih kuća građenih u tehnici suhozida, s popločanim dvorištima. 

U posjeti Blatu , smještenom na nekoliko brežuljaka, ne propustite razgledati župnu crkvu, jedinstveni drvored lipa Zlinje, etno zbirku Barilo, svetište i muzej  Blažene Marije Propetog Isusa Petković te „Kulturni centar Blato“ s izložbom iznimno značajnog arheološkog lokaliteta Kopila kao i dijelima suvremenih otočnih akademskih umjetnika u galeriji „Nataša Cetinić“.

Kulturni centar Blato (foto: Frano Anić)

Etno kuća Barilo u Blatu

Etno kuća Barilo se nalazi u središtu Blata, u staroj obiteljskoj kući  Marinović. To je jedinstveno mjesto na otoku Korčuli, gdje se može osjetiti i okusiti svu ljepotu tradicionalnog života na otoku, koji je već gotovo zaboravljen. Zbirka danas broji preko 3 000 izložbenih predmeta, organiziranih u nekoliko izložbenih prostora: ognjište, dnevni boravak, spavaća soba, kuhinja, soba s velikom zbirkom narodnih nošnji, odjeće i rukotvorina iz davnih vremena.

Vanjski dio zbirke čine poljoprivredni alati, oprema za ribolov i brojni kameni predmeti iz svakodnevne uporabe. Tu je i vrt u kojem možete osjetiti i kušati autohtono aromatično ljekovito i ukrasno bilje otoka Korčule. Šetnja kroz ovaj obiteljski muzej je šetnja kroz minula vremena otočnog života. Zbirka ima svojstvo kulturnog dobra pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske.

Foto: Dino Cetinić
Etno kuća Barilo (foto: Dino Cetinić)

Kulturni centar Vele Luke

Vela Luka dom je mnogim nadarenim glazbenicima i
umjetnicima, vrijednim i mnogostranim ljudima, kao i mjesto tradicije. Kulturni centar je smješten u središtu grada, uz župnu crkvu sv. Josipa, a sastoji se od muzeja, galerija i knjižnica, a bogatstvo i raznolikost povijesti, umjetnosti i kulturne baštine Vele Luke jesu prikazani kroz nekoliko vrijednih muzejskih zbirki; arheološka zbirka, nadareni međunarodna zbirka crteža, grafika i malih skulptura te zbirka maketa brodova isklesana u drvetu. Međunarodna kolekcija rezultat je mnogih donacija iz zemlje i inozemstva umjetnici nakon što je Velu Luku plimni val pogodio u ljeto 1978. Dvije skulpture Henryja Moorea
dominiraju zbirkom, koja su ujedno i jedina dva djela tog uglednog umjetnika u Hrvatskom teritoriju.

Centar za kulturu Vela Luka

Crkva sv. Josipa

Župna crkva sv. Josipa ponos je Vele Luke. Izgrađena je na inicijativu dubrovačkog biskupa Antuna Giuricea, kao crkva najmlađe Župe na otoku Korčuli. Gradnja počinje 1846. godine u kolovozu, a u kolovozu 1848. godine crkva je već završena, posvećena i otvorena za obrede.

Do crkve vode stube s njezine zapadne strane prema ulazu. Zvonik s tri zvona izgrađen je na jugozapadnom dijelu trga, desno od portala crkve g. 1871. Na zvoniku je sat iz g. 1876. Crkva je prvi put obnovljena g. 1898., a godinu kasnije postavljene su orgulje.

Crkva sv. Josipa (foto: Boris Kačan)

Vela Spila

Vela Spila, jedinstveni spoj prirodne i kulturne baštine nalazi se nadomak Vele Luke, s koje se pruža prekrasni panoramski pogled na veloluški zaljev kao i otočiće dalje na pučini.

Ovaj špiljski lokalitet u sebi krije jedinstveni ambijent u čijoj se pozadini nalaze stijene izbrazdane milenijima, dok se na stropu nalaze dva velika otvora – “Velo” i “Malo ždrilo”. Osim jedinstvene prirodne ljepote, Vela spila svjedoči o kontinuitetu života koji se na ovom skrovitom mjestu odvijao još tijekom
prapovijesnih razdoblja, a prema važnosti svjetski znanstvenici ju svrstavaju u “kolijevku” zapadne civilizacije.

Mnoštvo pronađenih fragmenata keramike, ljudskih ostataka, nalazi opsidijana, trag
vulkanskog pepela i razne ostale arheološke građe, Veloj spili daju iznimnu vrijednost, a s obzirom na to da istraživanja još uvijek nisu dovršena možemo samo nagađati koje tajne još skriva ovaj misteriozni i neprocjenjivo vrijedan lokalitet. Prošećite ovom predivnom stazom, doživite Velu Luku iz najljepše perspektive i zakoračite u prapovijest staru 20.000 godina., mjesta na krajnjem zapadnom dijelu otoka Korčule.

Vela Spila, Vela Luka

Smokvica

Smokvici  razgledajte površinom najveću otočnu crkvu na hrvatskoj obali Jadrana te Muzej zlata i srebra. 

Župna crkva Očišćenja Marijina (Prikazanje Gospodinovo u hramu) u Smokvici jedna je od najvećih u Dubrovačkoj biskupiji. Župna crkva sagrađena je u neoromaničkom stilu. Crkva je trobrodna s velikom apsidom (dimenzija 33,5 m x 17,40 m). Pročelje crkve ukrašeno je lijepim portalom koji krasi kameni reljef „Prikazanje Isusovo u hramu“ te velika rozeta. Gradnja crkve započela je 1902., a trajala je do 1920. godine. Zvonik je građen od 1920. do 1936. Visok je 36 metara, sav od klesanog kamena sa stožastim kamenim završetkom i željeznim križem na vrhu.

Lođa u svojem današnjem obliku potječe iz 1700. godine. Lođa je nekada u životu društvene zajednice u Smokvici imala važnu ulogu. U njoj bi se mještani redovito sastajali kako bi rješavali svakidašnje probleme. Tu su se donosile presude u sporovima i biralo vodstvo mjesta.

Župna crkva u Smokvici

Čara

Odmorite se u sjeni najstarijeg čempresa na otoku ispred župne crkve u Čari i posjetite  svetište Gospe od Čarskog polja. 

Trobrodna župna crkva sv. Petra nalazi se u samom središtu mjesta Čara . Prvi put se spominje 1415. g. Crkva je 1728. pregrađena, više puta obnavljana tijekom 19. st., a posljednji put 1939. g. Do crkve je bila loža, naknadno porušena, na kojoj je bila uklesana 1770. godina. Kip sv. Petra, koji se sada nalazi na pobočnim vratima, nekad je zauzimao mjesto iznad glavnih vrata prvotne kapele. Sakristija je nadograđena početkom 19. st. Na glavnome oltaru nalazi se čuvena  slika  Leandra Bassana “Nevjerni Toma” te dragocjeni srebrni križ.

Čara (foto: Dea Botica)

Pupnat

Uz župnu crkvu Gospe Sniježne u Pupnatu, nalazi se stara preša iz vremena Austro-ugarske monarhije.

Iako malo mjesto, u Pupnatu  je sačuvana stoljetna viteška igra kumpanjija, stari bali i brojni drugi običaji i vjerske tradicije. Pupnat slavi svoj Dan na blagdan Gospe od sniga, 5. kolovoza i također 24. kolovoza svoga Blaženog Marka iz Pupnata čiji se posmrtni ostaci nalaze u župnoj crkvi.

Pupnat (foto: Dea Botica)

Žrnovo

Žrnovo na otoku Korčuli jedno je od najstarijih otočnih naselja. Njegove zaseoke Prvo Selo, Brdo, Kampuš i Postranu, raštrkane između brežuljaka, nije bilo lako uočiti s mora.

Iako zaseoci imaju svoje zaštitnike, župna crkva sv. Martina okupljala je sve stanovnike čineći središnju vjersku i kulturnu točku Žrnova. Prvi put se spominje 1329., što se povezuje s osnutkom Korčulansko – stonske biskupije 1300.

U početku mala građevina poput ostalih crkvica u okružju, crkva sv. Martina više puta je nadograđivana i proširivana.  Biskup Nikola Španić (1633. – 1707.) utjecao je na brojne izgradnje i pregradnje u svojoj biskupiji, pa tako i na crkvu sv. Martina u Žrnovu. U njegovo vrijeme crkva dobiva i danas vidljive dimenzije s baroknim obilježjima.

Na malom trgu ispred crkve 2006. postavljen je brončani  kip Ivana Pavla II., rad akademskog kipara Radoslava Duhovića (1929.- 2020.) , porijeklom iz Žrnova. Stopa svetog Martina, reljef suvremenog  francuskog kipara Michela Audiarda  postavljena je 2021. godine, čime su se Župa sv. Martina i Žrnovo uključili u europsku hodočasničku mrežu poznatu kao “Via Sancti Martini”.

 

Crkva sv. Martina, Žrnovo (foto: Boris Kačan)

Račišće

 Posjetite Račišće, živopisno naselje višestoljetne pomorske tradicije. U mjestu se nalazi stara crkva Gospe pomoćnice kršćanske iz vremena osnutka sela (1682), te novija župna crkva svetoga Nikole.

Župna crkva u Račišću (foto: Boris Kačan)

Lumbarda

Razgledajte Lumbardu, gdje su pronađeni ostaci ville rustice i  Lumbardska psefizma, natpis u kamenu, koji svjedoči o postojanju grčke kolonije iz 3 st.pr.Kr..

Crkva sv. Roka, Lumbarda